Cauciucuri sintetice utilizate de Romflex Prod: SBR
In articolele trecute, aici pe blogul RomflexProd, am prezentat trasaturile cauciucului natural si am inceput sa vorbim si despre caracteristicile cauciucului sintetic, oprindu-ne la cel nitrilic (NBR). Dupa cum poate stiti, compania noastra utilizeaza in mod uzual amestecuri de cauciuc – din urmatoarele tipuri de elastomeri: cauciuc natural (NR), cauciuc stirenbutadienic (SBR), cauciuc nitrilic (NBR), EPDM, cauciuc cloroprenic/neopren (CR), cauciuc siliconic, Viton® (FKM/FPM). Folosite pentru realizarea de diferite produse, in variate activitati, acestea implica o serie de trasaturi aparte: de la rezistenta la forte mari de compresie, torsiune, rupere, pana la rezistenta la diferite substante chimice si uleiuri, sau temperaturi foarte ridicate de pana la 300 grade Celsius.
Astazi vom prezenta cateva lucruri important de stiut despre un alt tip de cauciuc sintetic, cel stirenbutadienic – cunoscut si ca SBR (acronim al termenului englez Styrene-butadiene rubber). Acest compus chimic mai este cunoscut si sub denumirile alternative: cauciuc Buna, Buna S, GR-S.
Acest cauciuc sintetic de uz general este produs ca si copolimer de stiren si butadiena. Depasind toate celelalte tipuri de cauciuc sintetice, din consum, SBR e folosit in cantitati mari pentru anvelopele de autoturisme si camioane; in general, este un inlocuitor rezistent la abraziune al cauciucului natural (produs din poliizopren).
SBR este un amestec de aproximativ 75 procente butadiena (CH2=CH-CH=CH2) si 25 procente stiren (CH2=CHC6H5). In majoritatea cazurilor acesti doi compusi sunt copolimerizati (moleculele lor unitare sunt legate pentru a forma molecule lungi cu unitati multiple) intr-un proces de emulsie, in care un agent cu actiune de suprafata (precum un sapun) disperseaza sau emulsioneaza materialele intr-o solutie de apa. Alte materiale din aceasta solutie includ initiatori de radicali liberi, care incep procesul de polimerizare si stabilizatori care previn deteriorarea produsului final. Dupa polimerizare, unitatile multiple stiren si butadiena sunt aranjate intr-o ordine aleatoare de-a lungul lantului de polimer. Lanturile de polimer sunt reticulate in procesul de vulcanizare.
In mai multe scopuri, SBR inlocuieste direct folosirea cauciucului natural; alegerea depinde asadar pur si simplu de economie. Avantajele sale particulare includ:
- rezistenta excelenta la abraziune
- rezistenta la spargere
- trasaturi mai bune de imbatranire
Ca si cauciucul natural, SBR-ul este umflat/slabit de hidrocarburi si este degradat in timp de catre oxigenul atmosferic sau ozon. Totusi, in SBR, principalul efect al oxidarii este crestera lanturilor polimerice – asa ca, spre deosebire de cauciucul natural, acesta tinde sa se intareasca cu varsta (in loc de a se inmuia).
Cele mai importante limitari ale SBR sunt rezistenta slaba, fara armaturi de umplutura, cum ar fi negrul de fum (desi cu acesta devine destul de puternic si rezistent la abraziune), rezistenta scazuta, rezistenta la rupere scazuta (in special la temperaturi scazute), lipsa adeziunii (nu este lipicios la atingere). O cantitate mare de SBR este produsa in forma de latex ca adeziv de cauciuc, pentru utilizarea in aplicatii precum – suporturi pentru covoare; curele; podele; sarma; izolare cabluri; incaltaminte.
Inventat in perioada Primului Razboi Mondial, SBR a devenit curand cel mai important cauciuc sintetic, reprezentand aproximativ o jumatate din productia mondiala totala.
Afla mai multe despre produsele realizate la RomflexProd, materialele si tehnicile folosite, in pagina de Produse – articole tehnice din cauciuc; vei gasi aici categorii precum tampoane, bucse, garnituri din cauciuc si metal.